Hat och elakheter

mar 22, 2021 | Må bra, Samtalsterapi

Att bli illa behandlad är jobbigt

Häromdagen i ett samtal pratade jag och en klient om ”att vara dum”. Min klient hade blivit utsatt för ilskna kommentarer och blivit kallad dum och elak. I det här fallet hade kritiken och ilskan riktats rakt mot hen, kastats rakt i ansiktet, face to face. Väldigt magstarkt och tufft att ta emot. Oavsett vem som hade rätt i sak, är det fel sätt att agera. Dessutom kan man inte säga till någon att han eller hon är dum. Man kan ge feedback på beteenden – att någon har gjort en sak som gör att jag känner på ett visst sätt. Men man kan inte säga ”du är dum”.

På nätet är det lättare att hata

Alltför ofta hör och läser vi om människor som blir drabbade av kränkningar, speciellt via sociala medier. Där är det lätt att gömma sig bakom en skärm. Man kan vara anonym och många känner att där kan man göra lite vad som helst utan att riktigt behöva stå för det man gör. Det är som att Internet inte är på riktigt. Så som man beter sig på Internet gör man kanske inte i det verkliga livet, face to face. Varför är det så? Det är ju en feghet som saknar motstycke.

På nätet kommer ilska och hat – till varje pris

En person som slänger ur sig ilska och hat mot andra, funderar förmodligen inte det minsta på hur den som får glåporden kastade i ansiktet påverkas. Ofta beter sig ”förvaren” som den gör för sin egen vinnings skull – den egna ilskan ska bara ut och man vill sjunga ut den för hela världen. Man tycker sig ha rätten att bete sig precis som man själv vill, säga vad man vill. Vad konsekvensen för mottagaren blir struntar man blankt i. Det är ju väldigt sorgligt.

Öppna sinnen utan låsningar är lösning på konflikter

Vad beror det på att visa människor inte känner sina gränser? Ger dem rätten att såra någon? När försvann det här med att prata med varandra? Lösa konflikter genom att prata och diskutera är egentligen inte så svårt bara man tar sig tid att lyssna och försöka förstå den andra personen. Vi människor är olika och har olika syn på saker och ting, så är det bara. Men det ger oss inte rätten att klanka ner på någon annan. Det går alltid att hitta en lösning om båda parter är villiga att försöka, det kräver bara lite jobb. Jobbet består av att öppna upp sina tankar och inte vara låst i sin egen vilja och övertygelse. Finns inte det öppna sinnet gör låsningar att det blir svårt att nå en lösning.

Har du blivit illa behandlad?

Hur går man då vidare om man blivit illa behandlad? För visst sätter det spår och påverkar oss. Det finns flera vägar att gå för att bearbeta händelser och få bukt med dåliga känslor som etsat sig fast. Med samtalsterapi hittar vi sätt att komma vidare.

För vissa går det lättare att ”skaka av sig” en jobbig händelse och man går vidare hyfsat snabbt, medan andra behöver mer tid, bli lyssnade på och få stöd på vägen. Vi har alla olika ryggsäckar med erfarenheter som vi bär med oss. Vi är olika rustade och förberedda. Så är livet. Jag finns här för den som behöver mitt stöd och hjälp.

Är du intresserad av samtalsterapi, läs gärna mitt bloigginlägg, Varför samtals terapi?. Vill du boka ett möte med mig kan du göra det via min bokningstjänst.

Dela till:

Senaste inlägg från min blogg

Slut fred med dig själv 

Slut fred med dig själv 

Många gånger gör vi livet till en kamp. Mot oss själva. Har du upplevt det så någon gång? Just nu pågår en rad kamper runt oss. Det är...

Vem är du?

Vem är du?

När livet inte tar de vägar vi vill och vi känner oss förbisedda är det lätt att vi förändras. Just vid sådana tillfällen är förändringen sällan...