Lägg inte fokus på svagheter och brister

apr 18, 2022 | Må bra

Ingen är perfekt. Vi har alla våra svagheter och brister. Så är det. Även om många tror att de är felfria. Problemet är att vi med lite självinsikt ofta lägger för mycket kraft på att fokusera på det som är mindre bra och på områden där vi inte är perfekta. Känner du igen dig?
Vi lägger ofta mycket tid och energi på att tänka på det som är mindre bra, i stället för att tänka tvärtom och lyfta de saker som är positiva och som vi är bra på. Det är ju jättedumt, speciellt med tanke på att vi alla har fel och svagheter. Det finns ju så mycket trevligare saker att fokusera på.

Få andra att växa – och du själv!

Tänk om vi i stället uppmuntrade våra bra sidor. Det som vi är bra på, och egenskaper vi har som är positiva. Genom att ständigt höra från din omgivning om det du är dålig på eller utvärderad på ett negativt sätt, gör ju inte att du växer. Snarare tvärtom. Självkänslan blir sämre, liksom måendet. Det är klart att ingen mår bra av det!

När vi blir kritiserade av andra sjunker lusten och engagemanget. Det är fullständigt naturligt. Man tappar sugen. Man blir rädd att göra mer fel. Det är precis samma sak med den kritik du ger dig själv. Trycker du ner dig själv och intalar dig själv att du är dålig, ja då sänker du din självkänsla. Tänk på det. Du kan vara din egen största bov. Styr om ditt fokus till det som du kan förändra och göra bra.
Man ska man då aldrig kunna ge någon kritik eller vara självkritisk? Absolut! Kritik kan även vara bra, men då ska det vara i en dialog som är sund. Då får den en annan innebörd och en annan effekt.

Fokusera på det du är bra på och bli gladare!

När du fokuserar på det du gör bra och är duktiga på, får det som effekt oftast att du blir mycket gladare. Känslan av att lyckas och vara duktig innehåller många lyckofaktorer som gör att du mår bra. Vi behöver alla den påfyllningen med jämna mellanrum, den är viktig.

Utnyttja det du är bra på till att må bättre!

Först behöver du ta reda på vilka styrkor du har. Utveckla sedan dessa ännu mer. Vad är du bra på? Vilken egenskap har du som är uppskattad av andra? När får du känslan ”shit vilken kanondag det här var”? När är du glad? Förmodligen är det när du gjort något du känner dig bekväm i, som du är duktig på och som du känner att andra uppskattar med dig. Hitta de sakerna och se till att använda och utveckla det du gör bra ännu mer.

Spalta upp en lista på saker du gör som är bra. Ta en liten stund varje dag och tänk igenom dagen som varit. Vad gjorde du bra? Vad var dagens framgångar? Reflektera. Det är något vi alla kan bli bättre på.

Att koncentrera sig på svagheter och brister är bortkastad tid. Det är sällan något vi är dåliga på eller inte har fallenhet för som går bra. Om vi i stället utvecklar det vi är bra på och har talang för, då växer vi som människor, blir nöjda med oss själva och blir bättre, inte bara på det vi redan är bra på, utan också på det vi är mindre bra på. Det är som om svagheterna får en skjuts av att vi blir bättre på annat.
Hur härligt är inte det?

Sari

Dela till:

Senaste inlägg från min blogg

Slut fred med dig själv 

Slut fred med dig själv 

Många gånger gör vi livet till en kamp. Mot oss själva. Har du upplevt det så någon gång? Just nu pågår en rad kamper runt oss. Det är...

Vem är du?

Vem är du?

När livet inte tar de vägar vi vill och vi känner oss förbisedda är det lätt att vi förändras. Just vid sådana tillfällen är förändringen sällan...