Varför samtalsterapi?

nov 22, 2020 | Samtalsterapi

Varför skulle jag behöva samtalsterapi? Ja, så är det många som tänker. Man känner att man mår ju inte jättedåligt, utan är bara less på saker, känner sig nedstämd eller har kanske beslutsångest. Det finns lika många orsaker till att livet inte är på topp som det finns människor på jorden.

Första steget är alltid värst

Ibland kan det vara svårt att ta första steget till att få hjälp, det känns ofta olustigt och nervöst. Vad ska jag prata om? Hur börjar jag? Vågar jag? Hur känns det att prata med en samtalsterapeut? Ett första möte är pirrigt och utmanande. Tänk om vi inte matchar med varann? Många är tankarna som snurrar och ibland snurrar det så mycket att de blockerar och hindrar att man tar den där första kontakten. Tänker och känner du så här? Du kan vara lugn – det gör nästan alla. Men de som tar klivet över den berömda tröskeln säger oftast att de oroat sig helt i onödan.

Utan trygghet uppnås inget resultat

Många utvärderingar visar att direkt avgörande för hur samtalet mellan terapeut och klient går är den personliga relationen som uppstår. När en klient känner sig förstådd och litar på sin terapeut uppstår en trygghet som är oerhört viktig – ja helt ovärderlig. Och det är först då som resultaten kommer. Men även om jag som samtalsterapeut kan ge ett känslomässigt stöd, betyder det dock inte att jag kommer att hålla med om allt. Lite motstånd från min sida krävs ofta för att du ska utmana dig själv och på så sätt uppnå ett resultat, få till en förändring.

Tålmodighet är en dygd – även i samtalsterapi

Det kan vara svårt att lita på en person du aldrig pratat med, och än svårare att öppna upp jobbiga dörrar som du helst håller stängda, för en vilt främmande person. Självklart är det så för alla. Därför är det bra om du ger saker lite tid. Försök vara tålmodig – både med terapeuten men också med dig själv. Ge det lite tid och låt den där tryggheten växa fram. Det kan vara jobbigt i början innan den infinner sig. Men ett är säkert – det blir bättre!

Första samtalet var svettigt

”Anna” har gått hos mig ett par månader nu. Hon berättar om sina upplevelser av detta så här.

”Första gången vi skulle prata kände jag mig väldigt obekväm. Jag var nervös och spänd som en fjäder. Jag vet att jag har jättesvårt att prata om känslor och var orolig för att jag var den enda som skulle prata. Jag gick till en annan terapeut för ett par år sedan och hon satt mest tyst och nickade och det hjälpte inte mig. Med Sari är det annorlunda – hon ställer frågor, förklarar saker och ger mig verktyg. Nu vet jag vad jag kan förvänta mig av situationen och det känns helt lugnt, precis som att jag pratar med vem som helst. Jag har fått en bundsförvant som jag kan prata helt öppet med. Det är skönt att göra det med en utomstående som inte har en etablerad bild av mig och jag behöver inte vara rädd för att bli dömd. Och framför allt är jag helt bekväm nu – både innan och under samtalet.”

Vågar du så finns jag här

Att ta första steget till att få hjälp kan kännas enormt stor och jobbigt. Vågar du bara ta det så gör du och jag resten av resan tillsammans. Jag kan lova dig att känslan efteråt är inte så dum.

Välkommen att kontakta mig!

Dela till:

Senaste inlägg från min blogg

Slut fred med dig själv 

Slut fred med dig själv 

Många gånger gör vi livet till en kamp. Mot oss själva. Har du upplevt det så någon gång? Just nu pågår en rad kamper runt oss. Det är...

Vem är du?

Vem är du?

När livet inte tar de vägar vi vill och vi känner oss förbisedda är det lätt att vi förändras. Just vid sådana tillfällen är förändringen sällan...