Vänner för livet?

sep 7, 2021 | Må bra, Samtalsterapi

Kärleken till nära vänner eller till någon man har en nära relation med gör oss lyckliga. Det finns mycket forskning som visar på det. En vän ska få dig att må bra och att känna glädje och oavsett hur länge sedan det var ni sågs ska det kännas som igår när ni gör det. Då är det rätt. Håller du med?

Men ibland utvecklas den där vänskapen till något som påverkar dig negativt och istället orsakar dåligt självförtroende. Vänskapen känns inte bra av någon anledning. Vad gör man då? Gör man slut? Vad som känns bra att göra i det läget kan endast du avgöra genom att reflektera över hur er vänskap ser ut och fatta beslut efter det.

Varningstecken att se upp för i en vänskapsrelation

I situationer där man varit vänner länge eller när just den här vännen betyder lite extra mycket att vara vän med, är det ofta svårt att erkänna för sig själv när relationen inte är sund. Det finns varningstecken du ska se upp för.

Ofta brukar man i en relation kunna skoja och kanske ha en lite tuffare chargong emellanåt. Det viktiga är att det är ömsesidigt och med respekt åt båda håll. Om den inte finns, ja då är det något som inte står rätt till.

Ett annat varningstecken på en osund relation är om en vän ständigt förminskar dig för att själv må bättre. Det är otroligt påfrestande för både kropp och själ och inte en relation du bör vara kvar i.

Har du någon gång fått dåligt samvete när du hängt med andra vänner än din ”bästis” och då försökt förklara och linda sanningen för att inte han eller hon inte ska bli sur eller irriterad?

Det är en situation som tar mycket energi. Ska man verkligen ens behöva göra så om man är riktigt goda vänner?

Vänskap ser olika ut i olika faser i livet 

Vi förändras med åren och det gör också våra vänner. Men vissa vill inte att den förändringen ska ske och håller istället krampaktigt kvar i den vänskap så som den var för länge sedan. Man vill att allt ska vara som det alltid varit. Om du i det läget gör en antydan till en förändring så dras du omedelbart ner. Faktum är att saker ändras genom livet antingen vi vill eller inte och det är inte något vi kan blunda för.

Genom att lära oss att acceptera att våra relationer med andra kan förändras och se olika ut i olika faser, gör att vi kan njuta av dem mer eftersom vi vet att relationer kan ta slut av olika anledningar. Vi får nya intressen, bildar familj, skiljer oss, byter jobb, flyttar från stan eller helt enkelt prioriterar annorlunda. Det gäller att lyssna in och vara lyhörd för förändringarna som sker.

Vänskap och relationer föds, växer och tar slut samtidigt som vi växer och förändras. Det är en naturlig del av våra liv.

Känns inte en relation bra är det kanske dags att säga ”tack och hej”. Det är ett stort och vågat beslut som måste övervägas noga. Har man öppnat upp sitt hjärta och släppt in någon där är det svårt, men ibland kan det vara nödvändigt för att kunna gå vidare och må bättre.

I alla relationer gäller det att ge och ta. Känner du dig ofta tömd på energi efter att du träffat en vän, ja då är det inte rätt vän längre. Du väljer hur du vill ha det, ingen annan.

Sari

Dela till:

Senaste inlägg från min blogg

Slut fred med dig själv 

Slut fred med dig själv 

Många gånger gör vi livet till en kamp. Mot oss själva. Har du upplevt det så någon gång? Just nu pågår en rad kamper runt oss. Det är...

Vem är du?

Vem är du?

När livet inte tar de vägar vi vill och vi känner oss förbisedda är det lätt att vi förändras. Just vid sådana tillfällen är förändringen sällan...