Optimist? Javisst! – Foten i kläm? Jajamen!

feb 5, 2022 | Må bra, Samtalsterapi

Din inställning avgör hur du upplever situationer

Du har säkert sett bilden på mannen med foten i kläm som svarar käckt “Jajamen” när kompisen går förbi och frågar om han har foten i kläm. Vad är det som gör att vissa ser ljust på de flesta situationer medan andra bara ser problem? Hur är du?

Snart släpps restriktionerna kring pandemin och förhoppningsvis kommer optimismen tillbaka till oss alla. Vi har haft två år som varit tuffa för de flesta, men för vissa tuffare än andra. För de som är obotliga optimister har pandemin varit lättare att hantera. För de med en mer negativ inställning har det varit betydligt svårare och jobbigare. Tänk vilken potential vi har att själva bestämma hur vi ska uppleva saker!

Optimist – javisst!

En optimist är en person som tänker stort och har en positiv syn på livet och framtiden, även under tuffare tider. Optimisten vet att det tuffa är tillfälligt och går över, inte attdet är ett tillstånd som håller i sig för alltid. För en optimist är möjligheterna framåt viktigare än att älta det som är dåligt eller det som varit.

Ett positivt tänkande innebär att man försöker lösa de problem som uppstår genom konkreta handlingar istället för att bara sucka och tycka allt är orättvist eller hopplöst. Ett positivt tänkande hjälper dig att framhäva dina styrkor och acceptera dina svagheter och begränsningar. Det ger dig ett självförtroende som hjälper dig att kompensera för dina brister och övervinna dem. En optimist är en person som står stadigt med båda fötterna på jorden. Det är en person som lärt sig att fokusera på möjligheter istället för att bara leta hinder eller nackdelar.

Med en positiv syn blir livet lättare

Människor med en optimistisk syn på tillvaron vill lösa problem och förbättra en dålig situation de befinner sig i. Demhar fokus på att hitta lösningar snarare än att analysera eller älta frågorna kring problemet. Dem är lösningsorienterade, kreativa och nytänkande.  

Optimister är dessutom oftast väldigt bra på relationer. Demfår energi och kraft från möten med människor och förstår vikten av att engagera och motivera andra.

En optimist är inte rädd för att misslyckas. Man tar snarare ett misslyckande som en lärdom att dra nytta av till ett annat tillfälle. För en pessimist blir ett misslyckande istället till ett nederlag som enbart skapar negativa känslor. 

Optimism smittar av sig

Människor runt en optimist känner sig oftast gladare.Optimism smittar av sig på människor runt omkring. Visst är det härligt när man tänker på hur mycket vårt eget agerande påverkar vår omgivning? Det är riktigt coolt tycker jag. Vilken kraft och potential vi alla har att skapa en bättre, gladare och mer positiv värld! 

Optimism är hälsosamt

Det finns mycket forskning som visar hur avgörande en positiv syn på livet och optimistisk inställning har för hur vi mår. En positiv människa får ett hälsosammare och längre liv än en person med en pessimistisk inställning. Återigen – vilken makt vi har att påverka våra egna liv!

Man kan ju tro att man föds till antingen optimist eller pessimist, men så är det inte. 
Ett negativt tänkande är snarare ett inlärt beteende. Hur gnälliga personer i vår omgivning än är, så finns det en optimistisk sida någonstans djupt där inne hos varenda en, men det krävs en egen vilja för att locka fram den sidan. Det är inte kört på något sätt men det kräver ett jobb för att åstadkomma en förändring.

Du kan aldrig förändra andra – bara dig själv

Jag möter ibland människor som beklagar sig över pessimisterna som finns runt omkring dem. Hur tråkigt och jobbigt det är när dessa personer inte kan se positivt i något,utan alltid ser allting nattsvart. Det vi måste inse är att vi aldrig kan förändra andra människor, bara oss själva. Det tål att upprepas och kan aldrig sägas för många gånger. När man väl kommer till den punkten att man vill göra en förändring, det är då det händer. Magi!

Allt som krävs är ansträngning, viljestyrka och tålamod. 

Sari

Dela till:

Senaste inlägg från min blogg

Slut fred med dig själv 

Slut fred med dig själv 

Många gånger gör vi livet till en kamp. Mot oss själva. Har du upplevt det så någon gång? Just nu pågår en rad kamper runt oss. Det är...

Vem är du?

Vem är du?

När livet inte tar de vägar vi vill och vi känner oss förbisedda är det lätt att vi förändras. Just vid sådana tillfällen är förändringen sällan...