Hur kan du hantera oro och ovisshet?

jun 15, 2021 | Må bra, Samtalsterapi

Alla känner vi då och då oro för olika saker, vilket i sig är rätt naturligt. Men när oron tar över, dominerar och får konsekvenser som påverkar vår livskvalitet, då behöver vi göra något åt den.

Människor som känner stor oro, eller ovisshet som jag tycker är en synonym och ett begrepp som går hand i hand, vill gärna ha full kontroll på allt. Det är ju såklart omöjligt att ha det. Kan man lära sig att ovisshet kan vara kul, kittlande och spännande, en krydda i livet istället för ett hinder, ja då öppnar sig många dörrar och nya möjligheter. Härlig tanke eller hur?

Oro kan leda till ångest

Oro yttrar sig på olika sätt för olika människor. En del påverkas både fysiskt och psykiskt, får ont i magen, kan inte sova, eller blir väldigt trötta. Andra blir påtagligt nedstämda och är det riktigt illa kan det utvecklas till ångest eller depression.

Flytta ditt fokus till det du kan påverka

I de samtal jag har med människor som känner oro är det vanligt att orsaken till nästa all oro är att man redan i förväg ”målar” upp hur dåligt någonting kommer att gå. Man bestämmer sig för att det inte kommer att gå, misslyckandet är redan klart, uttaget i förskott. Här försöker jag få den som behöver stöttning, guidning och hjälp att istället försöka tänka positivt, att tro på att saker och ting faktiskt kan gå bra och väldigt ofta gör det. Är det som oroar något som du kan göra något åt eller är det katastroftankar? Försök att identifiera oron. Är den befogad eller bara rent hypotetisk? Kan du låta bli att oroa dig för saker du inte kan göra något åt, då har du vunnit mycket. Det gäller att flytta fokus till det du kan påverka.

Jag tror vi alla kan relatera till situationer när vi oroat oss för någonting i onödan. Katastrofen var förutbestämd men inget hände. Tänk om vi kan tänka positivt istället och lugna oss själva att vara trygga i att allt löser sig, så mycket oro som skulle besparas oss.

Oro kan göra att du missar mycket i livet – helt i onödan

Får oron styra och ta över kan det innebära stora begränsningar i livet. Du kanske inte vågar prova nya saker för du är rädd att misslyckas. Du tackar kanske inte ja till det nya jobberbjudandet för att du är rädd att du inte ska klara av det. Du kanske tackar nej till en fest som vet förmodligen blir jätterolig, bara därför att du är orolig för att du inte känner någon där. Du ligger sömlös av oro för att något ska hända din familj. Oron hämmar

Ovisshet är en del av livet – våga släppa taget

Ett vanligt sätt att hantera oro är att anstränga sig för att bete sig ”rätt”. Det kan handla om att utföra sina arbetsuppgifter perfekt, ha ett skinande fläckfritt hem eller packa allt du någonsin kan tänkas behöva när du ska på resa. Men om du alltid håller dig innanför gränserna du satt upp får du aldrig veta vad som händer om du kliver utanför. Kanske är det inte så farligt? Genom att släppa kontrollen och kliva några steg ut från din trygghetszon kan du öva upp din tolerans för osäkerhet. Börja med små steg och utmana dig själv. Kanske behöver du inte städa innan gästerna kommer? Våga vara lite slarvig. Vad är det värsta som kan hända?

Kan du jobba på att acceptera osäkerhet som en del av livet underlättar det vardagen. Det går ju ändå aldrig att förutse eller förebygga allt.

Sari

Dela till:

Senaste inlägg från min blogg

Slut fred med dig själv 

Slut fred med dig själv 

Många gånger gör vi livet till en kamp. Mot oss själva. Har du upplevt det så någon gång? Just nu pågår en rad kamper runt oss. Det är...

Vem är du?

Vem är du?

När livet inte tar de vägar vi vill och vi känner oss förbisedda är det lätt att vi förändras. Just vid sådana tillfällen är förändringen sällan...