Hur får jag balans i livet? Ett nytt år kan ge en ny start!

jan 9, 2022 | Må bra, Samtalsterapi

Nu är julledigheter och nyårsfiranden över och jag hoppas du fått tid och möjlighet att varva ner, fått lite distans till vardagen och laddat batterierna. Ofta är det då vi börjar planera och sätta förväntningar på det nya året. Små justeringar i vardagen kan bidra till att skapa en bättre balans i livet. Nytt år, nya möjligheter – visst är det en härligt, uppfriskande känsla!

Vissa förändringar gör att man går sönder

Året som gått har förstås sett olika ut för alla av oss. Det som vi kan vara tämligen säkra på är att ingen har upplevt ett år helt utan gupp på vägen. Vissa har förlorat någon kär, någon har kämpat med en sjukdom, blivit lämnad eller förlorat jobbet. För vissa har året inneburit att man har en identitet att reparera. För vem är du utan det du hade tidigare?

Utmana tristess och må bättre

Även om du inte upplevt några större negativa saker under året, är det många som traskar runt i samma hjulspår och mönster om och om igen, under alldeles för lång tid. Du gör samma saker som alltid och känner dig uttråkad. Inget är roligt längre. Tristessen lägger sig som en våt filt över din tillvaro. I det läget är en förändring nödvändig. Du behöver göra något nytt, hitta en ny stimulans. Vad kan vara ditt första steg för att komma dit?

Dåligt samvete skapar stress

Hade du ett hektiskt år med ett tight och pressat schema? Gjorde det att saker du planerat och sett fram emot fick skjutas upp? Att inte hinna med skapar ofta dåligt samvete, som gnager över att du inte haft tid. Lösningen är att du frigör tid och avsätter den specifikt för att kunna slutföra de ogjorda aktiviteterna och projekten.

Bild på lugn miljö för att skapa balans i livet.

Små justeringar kan ge stor effekt för att skapa balans i livet

För att reparera det som är trasigt, komma ur en tristess eller frigöra tid för att hinna med gäller det först och främst att strukturera och sätta fingret på hur behovet ser ut.

  • Behöver du komma ur invanda tråkiga vanor kan det handla om att hitta nya personer att umgås med, en ny hobby eller kanske byta jobb.
  • Eller om behovet är att stressa ner kan en idé vara att börja meditera fem minuter varje dag.
  • Har du som mål att bli mer miljömedveten kan du börja promenera till jobbet.
  • Äta nyttigare för att må bättre.
  • Börja läsa böcker för att hitta lugnet.
  • Gå en kurs för att vidga vyerna
  • Stänga av mobilen mellan kl 18-20 varje kväll för att du behöver det.
  • Ta sånglektioner för du blir glad av att sjunga.

Små justeringar i vardagen kan få stora effekter på sikt. Så utmana dig själv. Skriv ner dina mål, dina överenskommelser du gör med dig själv och sätt igång. Vi skapar ofta själva den situation vi befinner oss i. Och det är bara vi själva som kan ändra den.

Det är ett nytt år och vi har alla möjligheter till en förändring – en bättre balans i livet.
Idag är väl en perfekt dag att börja?

Sari

Dela till:

Senaste inlägg från min blogg

Slut fred med dig själv 

Slut fred med dig själv 

Många gånger gör vi livet till en kamp. Mot oss själva. Har du upplevt det så någon gång? Just nu pågår en rad kamper runt oss. Det är...

Vem är du?

Vem är du?

När livet inte tar de vägar vi vill och vi känner oss förbisedda är det lätt att vi förändras. Just vid sådana tillfällen är förändringen sällan...