En God men annorlunda Jul

dec 23, 2020 | Må bra, Samtalsterapi

Det lackar emot jul, och snart är den kanske mest traditionsbundna av alla högtider här. I år blir den för de allra flesta annorlunda än vanligt. Väldigt annorlunda. Den kommer förmodligen att bli något helt annat är vi är vana vid.

Traditioner skapar trygghet

Det är trevligt med traditioner. Träffa de man har för vana att träffa. Äta det man alltid äter. Att göra det man brukar, gärna exakt i den ordning och vid tidpunkter som man är van vid. Vi människor tycker om igenkänning. Det ligger i vår natur. Då blir vi trygga och lugna. Julen ska vara som den alltid brukar. När traditioner och det där ”brukar” ruckas på och ändras, ja då blir vi frustrerade, lite deppiga och gillar inte att livet blir kaos.

En liten gest kan bli en stor hjälp

Jag som har finskt påbrå har som tradition att ha finska jullådor till jordbordet och finska julstjärnor till kaffet. Ett måste – annars känns det inte som jul. När jag var riktigt liten tyckte jag inte ens om lådorna, men nu älskar jag dem!

Hur blir det med jullådorna och julstjärnorna i år när jag inte kan fira jul med mamma och pappa, var min första tanke när vi började prata om och försöka planera julen. Mamma insåg bara hon såg min blick hur mina tankar gick. Några dagar senare stod det en påse på verandan med den finska jullådan och de lika finska julstjärnorna. Hon hade förstått precis hur mycket de betydde för mig och hur jag skulle känna om de inte var med på jul, precis som de brukar. Min mamma, så snäll och omtänksam. Hon är alltid positiv och ser även det mest negativa från den ljusa sidan. Låter kanske klyschigt, men med henne är det väldigt sant.

Det ordnar sig – även om allt inte är som vanligt

När jag är bedrövad över att vi inte kan ses på julafton tar min mamma det med ro och tycker att det ska bli skönt att vara själv med pappa. Det är som det är i år. Huvudsaken är att vi alla är friska och mår bra. Vad gör det om en jul blir lite annorlunda. Hon har så rätt. Det är så sant

Och till nästa jul Sari, får du lära dig att själv laga finska jullådor och baka dina egna finska julstjärnor. Nu är det min tur att föra traditionerna vidare. Så sant, det också.

Den här julen kommer att bli bra, lite annorlunda, lite lugnare men säkert lika mysig.

God Jul alla fina, så hoppas vi på ett Gott Nytt 2021
Kram Sari

Dela till:

Senaste inlägg från min blogg

Slut fred med dig själv 

Slut fred med dig själv 

Många gånger gör vi livet till en kamp. Mot oss själva. Har du upplevt det så någon gång? Just nu pågår en rad kamper runt oss. Det är...

Vem är du?

Vem är du?

När livet inte tar de vägar vi vill och vi känner oss förbisedda är det lätt att vi förändras. Just vid sådana tillfällen är förändringen sällan...