Allt ordnar sig – även om det ibland är svårt att tro

okt 5, 2020 | Må bra, Samtalsterapi

Många unga som jag har förmånen att samtala med mår inte speciellt bra. Orsakerna varierar. Det kan handla om stress från ett skolsystem som fokuserar på betyg och resultat istället för utveckling. För andra är det en osäkerhet eller ångest inför framtiden. Vissa är ensamma. Andra tycker inte om sig själva. Ofta beror det på att de har svårt att acceptera sig själva som de är.

Bild på kille med huvudvärk- e-terapeut

De jämför sig med hur andra ser ut och hur de lever sina liv. Alla ungdomar duger precis som de är! Alla är olika och olika är bra. Kommer du till en punkt där du kan landa i den tanken, är det mycket lättare att tycka om dig själv, till och med rätt skarpt! Och då släpper ofta oro, du kan hitta en balans och trivas bättre med ditt liv.

Hitta din inre styrka

Ibland känns även små problem oöverstigliga, särskilt när du är ung. Äldre har en tendens att avfärda och säga ”…vänta du, när du blir äldre och får lite mer livserfarenhet, då…”. Det gör ju inte saken bättre för dig som mår skrutt. I mina samtal jobbar vi mycket med att bena ut och plocka ner, vi får problemen att bli greppbara. Ofta landar vi i att det inte var så svårt. Ofta har problemet gjorts större än det egentligen var. Och det är när du själv kommer till den insikten, utan att någon skriver dig det på näsan, som du kan hitta modet att säga ifrån, vara dig själv och hitta din inre styrka som gömts undan väl och glömts bort.

Sluta jämföra dig med andra

Idag är det lätt att jämföra sig med andras ”perfekta liv” i det konstanta flöde som finns tillgängligt på nätet. Det är lätt att tro att lyckan sitter i att vara så fräck,  vacker och framgångsrik som möjligt och umgås med de ”rätta” kompisarna, vilket är det som pumpas ut på sociala medier. Men är det här sanningen? Är det inte bara yta och fasad? Är det lycka på riktigt det som visas upp på Insta och Snap? Jag tror att du istället måste hitta ditt eget sätt att vara på och vara lycklig i det. Och sluta jämföra dig med andra. Du kanske hellre plockar svamp istället för att gå till fräcka utestället. Ja, då måste du komma till en punkt där du kan vara lycklig i det.

Våga be om hjälp

Att söka hjälp är inte ”fult”. Tvärtom – ensam är inte stark. När mamma och pappa inte riktigt förstår eller räcker till kan det vara skönt att prata med någon utomstående för att få lite nya perspektiv, pepp och vägledning. Jag tror inte riktigt på att bara ställa frågor och därigenom hjälpa någon till att själv hitta lösningar. Istället försöker jag hjälpa de ungdomar jag samtalar med att växa genom att varsamt pusha, ge feedback och hjälpa dem att bli starka nog att våga fatta beslut. Det tror jag är ett mer effektivt sätt för att du som behöver hjälp ska må bättre!

E-terapi enklare och smidigare än vanlig terapi

Idag sker de flesta möten för unga människor digitalt. Att gå i e-terapi innebär att vi träffas på en kanal som du är van vid och känner dig bekväm med. Du kan göra det var du vill och sitta i en för dig trygg miljö. Tröskeln blir lägre och det tror jag kan vara en fördel när man ska ta steget att be om hjälp.

Visst mådde unga människor dåligt även när jag var ung. Men då fanns det flyktvägar från verkligheten på ett annat sätt än vad det gör idag. Man kunde gå hem från skolan och stänga in sig på sitt rum och vara ifred. Ingen telefon, inga kompisar, ingen att jämföra sig med. Idag går inte riktigt det med sociala medier och kontaktvägar som alltid är öppna och ständigt närvarande. Det går inte att stänga av på samma sätt. Idag tror och hoppas jag att det är mer accepterat att söka hjälp, men jag vet också att många fortfarande lider i tysthet – helt i onödan eftersom det finns hjälp att få!

Och du – glöm inte att allt ordnar sig. Det kan vara svårt att se ibland. Men jag lovar, det gör det.

Intresserad av samtalsterapi / e-terapi – kontakta mig eller bok aen tid här.

Dela till:

Senaste inlägg från min blogg

Slut fred med dig själv 

Slut fred med dig själv 

Många gånger gör vi livet till en kamp. Mot oss själva. Har du upplevt det så någon gång? Just nu pågår en rad kamper runt oss. Det är...

Vem är du?

Vem är du?

När livet inte tar de vägar vi vill och vi känner oss förbisedda är det lätt att vi förändras. Just vid sådana tillfällen är förändringen sällan...