Ta hand om dig – det viktigaste du har

apr 15, 2021 | Må bra

En uppkopplad vardag gör oss frånvarande

Idag är vi ständigt upptagna med att vara uppkopplade. Det ska kollas news flashs och flöden, kommenteras och gillas, hänga med i SMS-strömmen, livesända, svara, reagera och ständigt vara på tå. Morgon, middag, kväll. Mitt i allt detta är risken stor att vi glömmer hur viktigt det är att vi samtalar med varandra. Dagens smarta elektronik gör oss distraherade. Se dig omkring på en busshållplats, på ett café eller i tv-soffan hemma. De allra flesta sitter med mobilen i handen försjunken i sin egen värld. Vad gör det här med oss, kan man undra.

Vi behöver bli sedda – på riktigt

Alla människor behöver bli lyssnade på och sedda. Det viktiga är inte att få fler råd eller tips, utan ofta behöver man någon som lyssnar helhjärtat. Man behöver prata av sig, berätta något. I en relation är det viktigt att man gör ”tid för varandra”. Det är inte dumt att avsätta lite tid för att diskuteras varandras vardag. Att vara nyfiken och intresserad, för det är just så man skapar en större samhörighet. Då är det viktigt att man gemensamt bestämmer att nu lägger vi ifrån oss mobilerna en stund, att få in en ny rutin där utrymme och tid för samtal frigörs.

Det finns saker man inte vill prata om med sin partner eller med sina vänner. Det kan känns för intimt eller pinsamt. Saker man behöver få ”lufta” eller ventilera med någon utomstående. Då kan en samtalsterapeut vara till en god hjälp. Någon som lyssnar och förstår, som ser möjligheter och ger energi när det behövs.

Hjälp dig själv så kan du hjälpa andra

Man ska inte gå för länge och bära på jobbiga saker man kan göra något åt. Vi lever i en tid som är ganska fokuserad på ”me-myself-and -I”, men trots det finns det många som glömmer bort sig själva och som åsidosätter sig själva till förmån för andra. Det håller dock inte i längden. Ska vi kunna ta hand om andra måste vi först må bra själva.

Det är väldigt lite som kan fungera i ditt liv om inte du också fungerar. Just därför måste du ta hand om dig själv först, för att kunna få det andra att fungera.
Håller du med?

Ta hand om dig,
Sari

PS! Se även mina andra blogginlägg om hur du tar hand om dig själv och mår bättre. Vill du boka en tid för samtalsterapi kan du göra det här.

Dela till:

Senaste inlägg från min blogg

Slut fred med dig själv 

Slut fred med dig själv 

Många gånger gör vi livet till en kamp. Mot oss själva. Har du upplevt det så någon gång? Just nu pågår en rad kamper runt oss. Det är...

Vem är du?

Vem är du?

När livet inte tar de vägar vi vill och vi känner oss förbisedda är det lätt att vi förändras. Just vid sådana tillfällen är förändringen sällan...