Må bättre genom återhämtning

jun 12, 2021 | Må bra

När allt går i 110 är det viktigt att stanna upp

Allt går idag i ett rasande tempo. Jobb, aktiviteter, ett konstant informationsinflöde, ljud, ljus, intryck. Absolut livsviktigt för vår mentala hälsa att mellan varven låta hjärnan koppla av, att gå ner i varv och få möjlighet att återhämta sig. Vila. Tanka ny energi.

Det här är ju inte något som vi vanligtvis går runt och tänker på i vardagen. Vi kör på. Ända in i kaklet. Ofta kommer vi på att vi kört för hårt, för länge, för mycket när det har fått lite för långt, när tröttheten och mattheten blir övermäktig. Då kommer vi på att återhämtning inte är så dumt. Men när det har gått så långt är det oftast svårare att komma ikapp, komma tillbaka. Toppen vore om vi kunde ha ett lite mer regelbundet fokus på detta, att inte glömma av att vårda både knoppen och kroppen.

Utan återhämtning riskerar du att bli sjuk

Återhämtning handlar om att varva ned för att kunna återfylla den energi som kroppen gjort av med, att återfå balans i vardagen. Utan återhämtning blir man trött. Alltför många går idag till jobb eller skola varje morgon utan den energi de skulle behöva för att må riktigt bra. Blir belastningen för hög för länge utan tillräcklig återhämtning, finns risken att du blir sjuk. Därför är det viktigt att lyssna på kroppens signaler och bromsa i tid.

Bästa sättet att återhämta sig

Hur gör man för att återhämta sig på bästa sätt? Ett tips är att göra något som varken känns betungande eller jobbigt. Kravlösa saker som ger energi istället för att ta. Vad detta skulle kunna vara är ju olika från person till person. För vissa kan återhämtning bestå av en fysisk aktivitet, träffa goda vänner, gå på en konstutställning eller lyssna på musik medan andra hittar kraft genom avslappningsövningar, yoga, bra mat, beröring, glädje eller vara ute naturen. 

För någon kan det vara att jobba i trädgården, plantera eller rensa rabatter vara den perfekta återhämtningen, medan det för någon annan känns som en börda, ett måste och inte alls fungerar för att tanka energi och vila hjärnan. Det finns väldigt många sätt att återhämta sig och det gäller att hitta det som fungerar för just dig. 

Att sova är bästa medicinen

Den allra viktigaste källan till återhämtning är dock densamma för alla människor – sömn. Sömnen är helt avgörande och grundläggande för din hälsa. Under sömnen slappnar kroppen av, ny energi laddas och dagens händelser bearbetas. Efter en god natts sömn mår de flesta väl. 

Regelbundna pauser är viktiga!

Återhämtning handlar också om att du ska ta regelbundna pauser och hitta en variation i det du gör. Många som arbetar hemma nu under pandemitiderna sitter vid skrivbordet alldeles för länge och glömmer av att ta micropauser. På jobbet kommer dessa naturligt när man hämtar kaffe, går in till kollegan för att diskutera, går till ett mötesrum. Hemma blir det inte så utan man bara jobbar på. Det är lika viktigt, om inte ännu mer viktigt, att ta pauser när man jobbar hemma. 

Vad behöver du för att återhämta dig, hitta ny energi och kraft? Fundera på det. 

Ta dig tiden. Det är värt så mycket för din mentala hälsa.

Återhämtning blir som ett lyckopiller som din kropp och knopp kommer att vara dig evigt tacksam för.

Sari

Dela till:

Senaste inlägg från min blogg

Slut fred med dig själv 

Slut fred med dig själv 

Många gånger gör vi livet till en kamp. Mot oss själva. Har du upplevt det så någon gång? Just nu pågår en rad kamper runt oss. Det är...

Vem är du?

Vem är du?

När livet inte tar de vägar vi vill och vi känner oss förbisedda är det lätt att vi förändras. Just vid sådana tillfällen är förändringen sällan...