Ett värdefullt samtal över en kopp kaffe

apr 16, 2022 | Må bra

Äntligen var det dags. I över två år hade jag sett fram emot att komma iväg på skidresa med våra utflugna barn, deras flickvänner och våra nära vänner. En vecka tillsammans av bara må väl och njuta. Första dagarna var det blåsigt och stormigt, det regnade till och med. Jag fäste ingen större vikt vid det. Vi var ju här tillsammans, det var det som betydde något. Sedan vände det en dag – sol, värme kom fram och näst intill vindstilla. Wow! Vilken glädje! Det var knappt vi trodde det var sant. Men då var oturen framme.

Dag tre vurpade jag på en isfläck och vred till mitt knä. Jag förstod direkt att det var tack och hej då till skidåkning. Istället blev det sjukstugan och hopp på kryckor.

Men vad gjorde väl några dagar på kryckor – jag var så glad över att inget gått sönder i knät. Det var mest min fina familj och vänner som våndades över att jag inte kunde åka skidor med dem.

Jag hittade en plats i solen, tog med mig min bok och beställde en kaffe. Den härliga luften och solen kunde jag ju fortfarande njuta av.

Bredvid mig satt en herre. Han frågade vad jag läste. Han hörde på min dialekt att jag kom söderöver. Vi började prata om allt mellan himmel och jord och kom in på ämnet lycka. Han undrade vad som var lycka för mig. Oj, tänkte jag lite överraskad av frågan.
Ja du, sa jag, för mig här och nu är det att jag har min familj och kära vänner runt mig i en vecka, som gör att jag fylls av kärlek och lycka. Det tar jag vara på och njuter varje sekund av. Men den riktiga lyckan kommer inifrån. Den får man jobba på. Är man beroende av någon annan för sin egen lycka, kommer man aldrig att bli riktigt lycklig med sig själv.

Han höll med. Han bekymrade sig för en vän som ständigt ”jagade” efter lyckan. Han tror att han blir lycklig ”bara” den där stora affären går igenom. Eller om han vinner lite extra pengar på spel.

Men vi konstaterade båda två att det stämmer ju inte. Allt börjar med dig själv, din inre resa. Sen kan en lottovinst underlätta livet lite, det höll vi båda med om.

Mannen tog även upp kriget i Ukraina. Hur hemskt det är och alla stackars människor som fått sina hem och liv förstörda av en enda liten man. Hur kan det vara möjligt 2022? Det bekymrade honom. Men det man får trösta sig med är att vi är så många fler godhjärtade människor på jorden än ”asholes”, sa han. Till slut segrar de goda så är det bara.

Det blev inte många rader lästa i min bok, men så givande och intressant möte jag fick tack vare ett ont knä.

Det går alltid att hitta något som gör dagen lite bättre. Fokus på vad som går att påverka, det är grejen. Och motgångar ingår i livet, så är det bara. Och ofta har de också något gott med sig 🙂

Sari

Dela till:

Senaste inlägg från min blogg

Slut fred med dig själv 

Slut fred med dig själv 

Många gånger gör vi livet till en kamp. Mot oss själva. Har du upplevt det så någon gång? Just nu pågår en rad kamper runt oss. Det är...

Vem är du?

Vem är du?

När livet inte tar de vägar vi vill och vi känner oss förbisedda är det lätt att vi förändras. Just vid sådana tillfällen är förändringen sällan...