Hur får jag bättre självkänsla?

nov 22, 2020 | Må bra

Självkänsla – vad är det?

Självkänsla, eller som jag tycker är bättre att kalla det – självuppfattning, handlar just om det – hur man uppfattar sig själv och hur man ser på sig själv som person. Skillnaden mot självförtroende är att här handlar det inte om prestationer utan mer att man känner sig själv väl och vet vad man går för. Man känner sina styrkor men också sina svagheter. Och man är okej med dem. Ofta säger man att han eller hon är ”trygg i sig själv”. Vad men egentligen menar då är att den personen vet att den är värdefull och duger precis som den är.

Självkänslan går upp och ner

Att ha bra självkänsla är inte något som man kan ta för givet. Den varierar från person till person och också över tid, eftersom det går att bygga upp och stärka självkänsla men att den också kan raseras snabbare än vi vill. Hur självkänslan ser ut beror mycket på vad vi har med oss i bagaget, vad vi har varit med om. Det är inte så att du uppnår en nivå av självkänsla och bär med dig för resten av livet. Beroende på händelser i livet förändras vår självkänsla. Den här känslomässiga och mentala sidan hos oss är ofta mycket oberäknelig. En enda dålig relation eller negativ upplevelse, och hur vi tolkar den upplevelsen, kan snabbt försvaga vårt självförtroende, och i förlängningen därmed även självkänslan.

Ta kommandot över din självkänsla

Livet är invecklat och lite tufft emellanåt. Ibland får vi utstå oväntade prövningar och då är det bra om vi är duktiga på att prioritera och har en stabil självkänsla i botten. Det bästa är att inte oroa sig för saker som du ändå inte kan påverka.
Uppmärksamma dig själv. Du känner dig själv bäst. Sluta lägg energi på människor som mörklägger, sårar eller kränker dig. Frigör dig från dem. Du är huvudpersonen i ditt liv och den person som måste ta kommandot.

Inre styrka ger stabil grund

Vi behöver ta hand om vår ”inre värld”. Det är där vi hittar styrka, skydd och säkerhet.
När vi hittar vår inre lycka kan även vi ge våra nära och kära det bästa av oss.

Det märkliga är att vi lätt glömmer att ta hand om oss själva. Det finns ju så många andra måsten som är viktigare. Det pratas ofta om vikten av att ta hand om sig själv. Men hur gör man?

Du måste hitta de saker i livet som ger dig glädje och lycka. Även små saker räknas. När du hittar dessa och fyller på med dem, det är då du växer känslomässigt. Tar vi hand om oss själva kan vi också få till en bra balans i livet. När vi sedan får törnar i livet – för ja, de drabbas vi alla av förr eller senare, stora som små – då står vi förhoppningsvis stabilt.

Självkänsla är inget du vinner på Lotto utan är resultatet av ett väl utfört jobb, ett jobb som pågår hela livet. Vill du ha hjälp och att vi jobbar tillsammans på att stärka din självkänsla finns jag här eller läs mer hur jag arbetar med samtalsterapi,.

Sari

Dela till:

Senaste inlägg från min blogg

Slut fred med dig själv 

Slut fred med dig själv 

Många gånger gör vi livet till en kamp. Mot oss själva. Har du upplevt det så någon gång? Just nu pågår en rad kamper runt oss. Det är...

Vem är du?

Vem är du?

När livet inte tar de vägar vi vill och vi känner oss förbisedda är det lätt att vi förändras. Just vid sådana tillfällen är förändringen sällan...