Ensamhet

feb 15, 2021 | Må bra

Vara ensam utan att känna sig ensam

I många år under småbarnsperioden, vilket är många år sedan nu, var jag ofta själv med barnen när min man var ute och reste i jobbet. Ibland frågade vänner hur jag orkade med att driva runt vardagen med tre småbarn, hushåll och eget arbete mestadels på egen hand och om det inte blev ensamt.

Ensamhet skrämmer många. Men jag har alltid trivts i mitt eget sällskap. Jag brukade skoja med min man när han ringde hem och frågade hur det flöt på om att ”den där Sari är en ganska trevlig tjej att umgås med, vi trivs ihop”.

Visst fanns det stunder då det var jobbigt att bära så mycket ansvar på mina axlar, men det hade inget med just att vara ensam att göra. Med planering och rutiner hittade jag mitt sätt att ta mig an vardagen och jag kan inte påstå att jag kände mig ensam.

Trivas i sitt eget sällskap är en bra start

Bild på att trivas i sitt eget sällskap - e-terapeut

Det är väldigt olika från person till person hur man hanterar ensamhet. En del trivs med den, andra inte. Just idag pratas det mycket om ensamhet till följd av att pandemin isolerar oss. I början kunde många av oss till och med känna en lättnad. Det var skönt att få bromsa in vardagen och inte ha en massa måsten och sociala aktiviteter. Men nu när det som vi trodde skulle bli tillfälligt blivit en vardag som vi än så länge inte ser ett slut på, ja då börjar många tröttna och misströsta.

Många sitter ensamma hemma och jobbar. Det är svårt att träffa nära och kära. Kalendern som förr var fullbokad lyser tom helg efter helg. Allt detta innebär att de flesta umgås mest med sig själv eller med sina familj.

Jag tror att det är viktigt att vi hittar ett sätt att umgås med oss själva. Det ger oss en kraft och styrka. Att inse att jag faktiskt klarar mig själv, i mitt eget sällskap, utan andra.

En hobby är balsam för hjärnan

Bild på hobby för att motverka ensamhet - e-terapeut

Hur gör man då för att stå ut med sig själv, och bara sig själv? En väg är att planera ensamtiden som du skulle gjort om du hade haft sällskap av någon. Planera in en promenad, en fika eller att titta på en film. Eller avsätt tid för att läsa en bok eller njuta av ett bad.

Tänk på vad du tycker om att göra, vad gör dig glad? Har du kanske en hobby, eller finns det något du skulle vilja testa på? Behöver du stimulans och nya intryck snarare än vila är det helt rätt att skaffa dig en hobby. Kör igång med spanska kursen som du funderat på i många år, börja sticka en halsduk eller måla en tavla. Alla är exempel på utmärka sätt att hålla hjärnan och den kreativa förmågan i högform. När vi är kreativa stärker vi också vårt självförtroende. En hobby får oss att må bra. Alla har vi något vi skulle vilja göra mer av eller är nyfikna på. Ta dig tiden att utforska, studera, njuta, pröva eller kanske verkställa en dröm.

Hjälp att ta sig ur ensamhet

Bild på ensamhet - e-terapeut

Viss ensamhet är ofrivillig och svår att komma ur. Den kan kännas övermäktig och tråkig. Allt fler lever i ensamhushåll och naturliga mötesplatser försvinner samtidigt. För att komma ur ensamhet kan du behöva ta det första steget själv. Det kan verka skrämmande och läskigt. Men vågar du bara ta första steget blir det lättare. På lång sikt kommer det att vara värt det. Heja på grannen som du aldrig pratat med tidigare. Våga tacka ja till tillställningar som dyker upp. Även om vi just nu är begränsade med vad vi kan göra så finns det kanske något. Berätta för någon i din närhet att du känner dig ensam. Jag kan lova att det finns fler ensamma där ute. Många som inte vågar ta det första steget. Som är precis lika rädda för det där första steget som du.

Behöver du hjälp att ta dig ur din ensamhet kan vi tillsammans jobba med dina tankar och känslor. Det går att bryta ett mönster. Det går att ta sig ur. Kontakta mig här eller boka en tid här.

Sari

Dela till:

Senaste inlägg från min blogg

Slut fred med dig själv 

Slut fred med dig själv 

Många gånger gör vi livet till en kamp. Mot oss själva. Har du upplevt det så någon gång? Just nu pågår en rad kamper runt oss. Det är...

Vem är du?

Vem är du?

När livet inte tar de vägar vi vill och vi känner oss förbisedda är det lätt att vi förändras. Just vid sådana tillfällen är förändringen sällan...