Att reflektera och sätta mål

jan 27, 2021 | Må bra

Nytt år och en ny start

Tiden går fort – snart är januari slut och vi är redan en månad in på det nya året, 2021. När vi står inför ett nytt år är det många som ser det som en start på något nytt. Vi har väl alla någon gång gett ett nyårslöfte, men är det inte så att det ofta är väldigt svårt att hålla? Även om det inte är just i form av ett nyårslöfte, är det många som vill ha en omstart, nystart eller hitta motivation till en förändring. Kanske vill du börja träna mer, äta nyttigare, byta arbete eller vad det nu kan vara.

Se bakåt för att gå framåt

Jag är övertygad att det är lättare att lyckas med att byta spår, göra förändringar och nå mål om man först tar sig tid att se lite bakåt. Att reflektera över vad som varit bra men också över sådant som varit mindre bra.

  • Vad är jag nöjd och stolt över?
  • Vad skulle jag kunnat gjort som jag inte gjorde?
  • Vilka har mina utmaningar varit och vad har jag åstadkommit?
  • Var det någonting jag struntade i, och varför gjorde jag i så fall de1

Ger du dig till att reflektera kan du känna att du inte är ”riktigt klar” med saker du hade hoppats på. Du kanske behöver mer tid eller ändra din ursprungliga plan för att nå dit. På så sätt kan du fortsätta en resa du påbörjat, tänka om och nytt eller kanske till och med sätta upp ett nytt mål.

En plan tar dig lättare i mål

Att sitta still och vänta tills den där motivationen kommer får sällan saker att hända. Istället krävs det en del jobb och planering ifrån din sida. Det första du måste göra är att hitta ett syfte – varför ska du förändra något? Och vad är det du vill ska hända. Det vill säga vad är det du ska uppnå, vilket är målet. Det är först då som du kan hitta en väg från nuläget till ett önskat läge. När du vet vägen du ska gå är det lättare att göra en plan för vad du ska göra under vägen. Det är först då du kommer att lyckas göra en förändring.

  • Vad vill du ska hända under året 2021?
  • Vad behöver du göra för att nå ditt mål?

Papper och penna är bästa hjälpen

Det känns kanske som en lite ålderdomlig rekommendation, men använd dig av papper och penna för att lyckas! Att klä dina mål i ord är otroligt effektivt. Skriv ner så detaljerat du kan vad du bestämt dig för och vilka actions du behöver göra utmed vägen dit. För det är nämligen jättelätt att glömma vad du bestämt dig för och vad du ska göra annars. Så är det bara. Det går inte att hålla allt du vill i huvudet. Hjärnan bombarderas av miljoner intryck varenda sekund, dygnet runt. Tiden är också hänsynslös mot vårt minne. Den bleker även de mest underbara minnen. Surt men sant. Finns ditt mål nedskrivet på papper är det lättare att komma ihåg.

Sätt inte målen för högt!

Att sätta upp för stora mål kan vara en risk. Då är det lätt att du tappar sugen och ger upp. Försök istället att bryta ned stora mål till mindre delmål. De blir lättare att greppa och känns inte så ouppnåeliga. Livet är som en skogsstig, fullt av hinder. Det är lika bra att inse att det finns svårigheter med allt. När du vet vilka hindren är för att nå ditt mål, är det enklare för dig att ta reda på vad du behöver göra för att ta dig förbi dem.

  • Vad har du redan idag och vad behöver du skaffa som kan hjälpa dig att nå dit du vill?
  • Vilka resurser har du och människor i din närhet?
  • Vad saknar du för pusselbitar och vad behöver du för att hitta dem?
  • När vill du ha uppfyllt ditt mål?

Alla dessa frågor kan känns övermäktiga när du sitter på din egen kammare.
Vill du ha hjälp med att bena ut och sortera, hör av dig så gör vi jobbet tillsammans.

Den bästa frågan tror jag ändå är ”Hur kommer jag att känna mig när jag har gått i mål?”
Fundera på den känslan.

Sari

Dela till:

Senaste inlägg från min blogg

Slut fred med dig själv 

Slut fred med dig själv 

Många gånger gör vi livet till en kamp. Mot oss själva. Har du upplevt det så någon gång? Just nu pågår en rad kamper runt oss. Det är...

Vem är du?

Vem är du?

När livet inte tar de vägar vi vill och vi känner oss förbisedda är det lätt att vi förändras. Just vid sådana tillfällen är förändringen sällan...